Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Κατάρ(α) στον λαδέμπορα..

     Σήμερα θα ασχοληθούμε λίγο με αριθμούς. Απλούς αριθμούς που εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση-μάπετ σόου.
     Η κυβέρνηση-ορντινάτσα της καγκελαρίου λοιπόν, έχει δεσμευτεί με υπογραφές ότι μέχρι το 2020 θα προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις αξίας 80 δις ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο κάθε χρόνο πρέπει να ξεπουλάμε φιλέτα και κατιμάδες του δημοσίου ύψους 10 δις ευρώ. Μάλιστα. Ας δούμε όμως ένα παράδειγμα:
     Ένα από τα λίγα, πολύ λίγα ''φιλέτα'' του δημοσίου που υπάρχουν είναι ο ΟΠΑΠ. Με κεφαλαιοποίηση σήμερα 2,1 δις ευρώ περίπου. Κεφαλαιοποίηση εννοούμε την αξία μιάς εταιρείας αν κάποιος θεωρητικά την εξαγόραζε μέσω χρηματιστηρίου, αγοράζοντας όλες τις μετοχές της στην τρέχουσα τιμή. Τα καθαρά κέρδη του συγκεκριμένου οργανισμού κυμαίνονται από 600 μέχρι 770 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι αν τον αγόραζε κάποιος στην αξίας κεφαλοποίησής του, σε τρία τέσσερα χρόνια θα έπαιρνε τα λεφτά του πίσω, και θα του έμενε και η εταιρεία!
     Έλα όμως που λόγω κατακρήμνισης του χρηματιστηρίου η αξία του συγκεκριμένου οργανισμού-φιλέτο είναι πλασματική! Η πραγματική του αξία, και βάσει των καθαρών κερδών του είναι πολλαπλάσια τουλάχιστον 3 με 4 φορές! Δηλαδή από 6 μέχρι 8 δις ευρώ. Σε μία νορμάλ αγορά και όχι ξεπούλημα κοψοχρονιάς, θα μπορούσε να πουληθεί άνετα 4,5 με 5 δις ευρώ.
     Ακούστε τώρα να φρίξετε: Υπάρχουν σκέψεις στο ''οικονομικό επιτελείο'', να τον πωλήσουν 300 με 400 εκατομμύρια ευρώ!!!
     Το ''φιλέτο''! Μάλιστα. Και τότε πώς περιμένουν να εισπράξουν τα υπόλοιπα μέχρι τα 10 δις που είπαμε πρίν; Με τους κατιμάδες; Και τα υπόλοιπα δις μέχρι το 2020;
     Απλούστατα: Αν δεν τους βγαίνουν τα νούμερα θα θεσμοθετούν νέους φόρους!!!
     Καταλάβατε τώρα γιατί πρόκειται για μιά συμμορία εγκληματιών;
     Καταλάβατε τώρα για το σόου που στήνουν στο Κατάρ και όπου αλλού πάνε, ότι είναι για τα μάτια του κόσμου; Άντε και για να κονομήσουν δυό-τρείς επιχειρηματίες ''δικοί'' τους;
     Καταλάβατε ότι πρόκειται για ''αλήτες χωρίς σύνορα'';
     Και ότι πρέπει να απαλλαγούμε πάση θυσία το γρηγορότερο από αυτούς;
     Δεν το λέω εγώ. Οι αριθμοί το λένε. Οι δικοί τους αριθμοί!
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου