Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Τί Έχουν τα Έρμα και Ψοφάνε;

     Τί νάχουν; Κάτι τέτοιους πολιτικούς ογκόλιθους! Τέτοιες φυσιογνωμίες!
     Οι αρχαίοι μας πρόγονοι μεταξύ άλλων πολλών είχαν παρατηρήσει: '' οία η μορφή, τοιάδε και η ψυχή ''..
     Με άλλα λόγια, κόψε φάτσα και βγάλε συμπέρασμα.
     Πόσες φορές έχουμε δεί ανθρώπους κυριολεκτικά κακάσχημους, εντελώς στραβοχυμένους, που όμως στα μάτια τους έχουν μία γλύκα, το βλέμμα τους έχει μιά αθωότητα, η εκφορά του λόγου τους ευγένεια, η όλη συμπεριφορά τους αποπνέει ανθρωπιά κι αγάπη;  Πολλές, πάρα πολλές.
     Γι αυτό η πιό πάνω αρχαία παροιμία δεν αναφέρεται βεβαίως στα ανατομικά, φυσικά εξωτερικά χαρακτηριστικά του ατόμου, αλλά στο καθρέφτισμα, στην προβολή πάνω σε αυτά των ψυχικών χαρισμάτων του. Ή την έλλειψη ψυχικών χαρισμάτων..
     Πείτε μου τώρα. Σε πόσους απ' τους πολιτικούς μας, και μάλιστα από τους ''πρωτοκλασσάτους'' βλέπετε στο καθρέπτισμα της ψυχής τους κάτι ευοίωνο, κάτι θελκτικό τέλος πάντων; Μη κουράζεστε να ψάχνετε. Δεν θα βρείτε.
     Παντού όμως θα βρείτε την ψευτιά στα μάτια, την κακία στο μέτωπο, την χαιρεκακία στο βλέμμα. Τον υπολογισμό στον λόγο, την απαξίωση στον τρόπο που σου φτύνουν τις κενολογίες τους στα μούτρα.
     Σε πόσους από δαύτους θα εμπιστευόσασταν να ''κρατήσουν'' το παιδί σας κανα δυό ώρες, για να πάτε για ψώνια, χωρίς να φοβάστε ότι θα προλάβουν να τραυματίσουν την ψυχούλα τους δια βίου; Χωρίς να τους δημιουργήσουν παιδικά τραύματα, που θα χρειαστούν ψυχανάλυση για να αφαιρεθούν;
     Υπερβολές; Λέτε; Για κοιτάξτε την φωτογραφία και πείτε μου τί συναισθήματα σας προκαλεί; Και βεβαίως ο συγκεκριμένος δεν είναι ο μόνος. Είναι όμως χαρακτηριστικός. Καθρέπτης του πολιτικού μας προσωπικού.
     Πώς μου ήρθαν όλα αυτά;
     Χθες το πρωί άκουσα, μετά την πρωθυπουργική ανακοίνωση για το Eurogroup, τον εικονιζόμενο να σπεύδει να βγάλει αμέσως μετά, την δική του ανακοίνωση, μπας και δεν προλάβει να καταγραφεί στο λαϊκό υποσυνείδητο και η δικιά του παπαριά. Γεμάτη με τις συνηθισμένες του κενολογίες και διαστρέβλωσεις της αλήθειας και της πραγματικότητας. Και σκέφτηκα:
     Πώς μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος να βοηθήσει το κόμμα του να επανακάμψει; Και πόσο περισσότερο ένα κράτος; Να τί έχουν τα έρμα και ψοφάνε!  Μετά έψαξα για μιά φωτογραφία να πλαισιώσει το κείμενο, κι έπεσα πάνω σ' αυτό το βλέμμα που ''σκοτώνει''.  Από κει και πέρα ο συνειρμός ήταν προφανής, φαντάζομαι !
     Γιατί λοιπόν ψοφάνε τα έρμα;
     Για να γλυτώσουν από κάτι τέτοιους..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου