Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Φταίει η Δημοκρατία;

     Αρκετός λόγος έγινε τις τελευταίες μέρες περί Δημοκρατίας, θεσμών και προσώπων.
     Ο λόγος ήταν η ''επίθεση'' κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας από κάποιο κόμμα ή κόμματα, με αφορμή το πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του.
     Ειπώθηκαν πολλά περί του αν μας φταίει η ίδια η Δημοκρατία, και περί του αν πρέπει να τα βάζουμε με τον θεσμικό πρόσωπο της Προεδρίας γιατί μέσω αυτού πλήττεται το πολίτευμα.
     Εδώ, κατά την γνώμη μου, υπάρχουν λάθη
     Πρώτον είναι λάθος να ταυτίζουμε οποιοδήποτε πρόσωπο, ακόμα και αυτό του Προέδρου με την ίδια την Δημοκρατία. Γιατί πολλές φορές τα πρόσωπα, όπως συμβαίνει και στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ολίγιστα, ανίκανα να σηκώσουν το βάρος της αντιπροσώπευσης μιάς τέτοιας Ιδέας. Ο σημερινός Πρόεδρος θα καταγραφεί στην Ιστορία περισσότερο σαν ''δανειστής'' ενός τυχοδιώκτη πρωθυπουργού,  σαν υπογράφων απανωτές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, και σαν απλός παρατηρητής της επιχειρούμενης εξαθλίωσης του λαού του, παρά ως άξιος εκφραστής του θεσμού.
     Δεύτερον δεν μας φταίει η Δημοκρατία στον βαθμό που είναι πράγματι δημοκρατία. Όμως στην περίπτωσή μας, ακόμη και αυτή η χλωμή εκδοχή της δημοκρατίας που έχουμε, και που ονομάζεται αντιπροσωπευομένη δημοκρατία, αναιρείται από τους ίδιους τους εκλεγμένους ''αντιπροσώπους'' του λαού. Γιατί τί άλλο από ουσιαστική κατάργηση της πολυφωνίας και της δημοκρατίας είναι η πρακτική της ''κομματικής πειθαρχίας'' που εφαρμόζεται σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία της Βουλής; Επί της ουσίας πρόκειται για μονοκρατορία του αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος, ή αρχηγών αν πρόκειται για συγκυβέρνηση, παρά για πραγματική εκπροσώπηση της βούλησης του λαού.
     Τρίτον η Δημοκρατία δεν έχει ανάγκη αυτόκλητων υπερασπιστών της, όταν μάλιστα πρόκειται για αυτούς που έχουν ξεσκίσει το Σύνταγμα και άρα καταρρακώσει κάθε έννοια δημοκρατίας.
     Μην βάζετε λοιπόν κύριοι ''υπερασπιστές'' μπροστά την τάχα προστασία του πολιτεύματος, προκειμένου να κρύψετε τους λόγους που σας κινούν και που δεν είναι άλλοι από την εξυπηρέτηση των δικών σας συμφερόντων, για να διατηρήσετε την εξουσία που έχετε σφετεριστεί με προεκλογικά ψέματα και υποσχέσεις.
     Δεν μας φοβίζετε.
     Τυχόν μετατόπιση της λειτουργίας του πολιτεύματος προς μία πραγματική Δημοκρατία θα είναι όφελος για τον λαό και καταστροφή δικιά σας..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου