Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Η Έξωθεν Κακή Μαρτυρία

     Κάποτε λέγαμε για κάποιον που είχε την εκτίμηση του κόσμου και δεν χρειαζότανε άλλες συστάσεις ότι είχε την ''έξωθεν καλή μαρτυρία''.
     Σήμερα αυτό που μπορούμε να πούμε για τους βουλευτές και εν γένει τους πολιτικούς μας είναι ότι έχουν ''έξωθεν κακή μαρτυρία''. Από πού προκύπτει αυτό; Μα από τις δηλώσεις τους, του ''πόθεν έσχες''.
     Βέβαια μόνον ''πόθεν'' δεν είναι αυτό το ''πόθεν''. Γιατί κανείς δεν τους ρωτάει τελικά από πού τα βρήκαν, αλλά μόνον πόσα είναι.
     Αυτό το ''πόθεν'', το οποίο δεν συνάγεται από πουθενά, είναι τελικά η κακή μαρτυρία που λέγαμε. Διότι ''πόθεν'' μπορεί να προέρχεται η κατοχή δέκα, είκοσι, ακόμα και πενήντα ακινήτων, κάποιων πού η μοναδική τους επαγγελματική απασχόληση τα τελευταία τριάντα και παραπάνω χρόνια, ήταν η πολιτική;
     Πείτε μου ποιός εργαζόμενος με οικογένεια και υποχρεώσεις, είναι ικανός μέσα σε τριανταπέντε χρόνια εργασιακού βίου, να αποκτήσει αυτά τα ακίνητα μόνον από την δουλειά του; Πρέπει να είσαι τουλάχιστον βιομήχανος, εφοπλιστής, ή μεγαλοεπιχειρηματίας. Ή απατεώνας και εγκληματίας. Ή πολιτικός.
     Και ποιά είναι τέλος πάντων η τόσο αποδοτική και κοινωνικά ωφέλιμη δουλειά ενός πολιτικού, για να είναι τόσο προσοδοφόρος; Δυστυχώς γι αυτούς, δεν υπάρχει δικαιολογία. ΄Ο,τι και να ψελλίσουν, ό,τι ψέματα κι αν ξεφουρνίσουν, η αλήθεια είναι μία: τόσα χρήματα μέσα σε τόσα χρόνια, δεν βγαίνουν τίμια. Δεν μπορεί να είναι προϊόν τίμιας εργασίας, παρά συναλλαγών και βρώμικων δοσοληψιών.
     Κι αν τέλος πάντων αυτές οι πρακτικές προέρχονται από ανθρώπους στα όρια του νόμου, ή του υποκόσμου, πάει κι έρχεται, είναι φυσικό.  Όταν όμως πρόκειται για ανθρώπους που εκλέχθηκαν για να διαχειριστούν τα κοινά, το κράτος, τότε πρόκειται για έγκλημα κατά της κοινωνίας και πρέπει να διώκονται ως κακούργοι.
     Εδώ δεν χωρά συμπάθεια, ανοχή, ή έστω μετριοπάθεια. Οι πολιτικοί μας πρέπει να μας εξηγήσουν πιά αυτό το ''πόθεν'' των περιουσιών τους.
     Στην σημερινή οικονομική συγκυρία που χάνονται όχι μόνον περιουσίες αλλά και ζωές, είναι βάναυση πρόκληση η κατοχή τέτοιων περιουσιών από ανθρώπους ουσιαστικά ανεπάγγελτους, για να μην πούμε και ανίκανους να δουλέψουν.
     Πρέπει ή να εξηγήσουν, ή αν δεν μπορούν, να δημευθούν οι περιουσίες τους και οι ίδιοι να οδηγηθούν στα δικαστήρια με τις βαρύτερες των καταγγελιών που αφορούν την κακοδιαχείριση, εκμετάλλευση για ίδιο όφελος, και εν τέλει προδοσία του κοινωνικού συνόλου.
     Πρέπει ή να αποκτήσουν ''έξωθεν καλή μαρτυρία'' ή να εξαφανιστούν..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου